Hypotheek berekenen en vergelijken

Hypotheek – hoe zit dat precies?

Een hypotheek of hypothecaire lening is een geldlening met een lange looptijd voor een onroerend goed met ditzelfde onroerend goed als onderpand (bijvoorbeeld een huis, een kantoorpand), dus een hypotheek is een geldlening waarbij een onroerende zaak als onderpand dient. Als de lening niet kan worden voldaan legt de bank beslag op het onroerend goed.

Als iemand geld leent voor de koop van een huis, en hij geeft het huis als onderpand, is hij eigenaar van het pand, geldnemer en hypotheekgever. De geldgever, meestal een financiële instelling, is de hypotheeknemer (hij verkrijgt het recht van hypotheek: eerste recht van verkoop). De bank is dus ‘hypotheekhouder‘.

Hypotheekvormen

Welke hypotheek je kiest hangt af van je wensen en mogelijkheden. Wat zijn de kenmerken van en verschillen tussen de hypotheekvormen?

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je zolang de rente niet wordt aangepast elke maand hetzelfde bedrag. In het begin van de looptijd bestaat dit bedrag vooral uit rente, aan het einde van de looptijd vooral uit aflossing. Omdat hypotheekrente fiscaal aftrekbaar is en een aflossing niet, houdt dit in dat de nettolasten elke maand omhoog gaan. Aan het einde van de looptijd lost u veel af en betaalt u minder rente. De hypotheek is gegarandeerd afgelost aan het einde van de looptijd.
U betaalt maandelijks een deel aflossing en een deel rente. De aflossing is iedere maand hetzelfde. Is de looptijd van de lening bijvoorbeeld dertig jaar (360 maanden), dan lost u maandelijks 1/360e deel van de hypotheekschuld af. Daarnaast betaal je nog rente over de openstaande schuld. Het nadeel is dat je in het begin hele hoge lasten hebt. Hierdoor daalt de hypotheekschuld in een rechte lijn lineair, net als de rentelasten. De hypotheek is gegarandeerd afgelost aan het einde van de looptijd.
Bij een aflossingsvrije hypotheek is een hypothecaire lening zonder aflossingsschema. De lener is doorgaans verplicht periodiek de rente te betalen, deze mag dan dus niet aan de schuld toegevoegd worden. De overeenkomst kan bepalen dat de lening na bijvoorbeeld 30 jaar moet worden afgelost. De lening moet zoals elke hypothecaire lening in ieder geval worden afgelost bij de verkoop van de woning. Doorgaans wordt er bij een aflossingsvrije hypotheek niet maandelijks op de lening afgelost. In plaats daarvan wordt er vaak afgelost bij de verkoop van de woning. Net als bij de annuïteitenhypotheek blijven de maandelijkse lasten constant zolang de rente gelijk blijft. Omdat er alleen rente wordt betaald en niet wordt afgelost, gaat de lener in principe een levenslange hypotheek aan. Het lijkt op het betalen van huur. Om de risico’s te beperken, mag de aflossingsvrije hypotheek niet hoger zijn dan 50% van de vrije verkoopwaarde van de woning. Heb je een hogere hypotheek nodig, dan moet je nog een hypotheek afsluiten waarbij je wel aflost of kapitaal opbouwt.
Bij een spaarhypotheek leen en spaar je tegelijkertijd. Gedurende de hele looptijd betaal je rente over het hele hypotheekbedrag. Daarnaast spaar je via een kapitaalverzekering. De hoogte van de spaarpremie wordt zo vastgesteld dat aan het einde van de looptijd het spaarsaldo gelijk is aan de hypotheekschuld. Je kunt daarmee dan de hypotheek in één keer aflossen. Door de koppeling van de hypotheekrente aan de spaarrente heeft de spaarhypotheek vrij stabiele lasten. Het is een van de veiligste hypotheekvormen in Nederland.

De bovengenoemde hypotheekvormen zijn de meest voorkomende hypotheekvormen in Nederland.

Hypotheek berekenen

Bereken online je hypotheek en je weet snel en makkelijk het maximale leenbedrag voor een hypotheek. Krijg direct online inzicht in uw mogelijkheden. Vind snel de beste hypotheek met de laagste maandlasten. We hebben voor ons bezoekers een aantal special, zorgvuldig gekozen hypotheek aanbiedingen geselecteerd. Bekijk hieronder aanbiedingen van onze samenwerking partners en bereken, oversluit of vergelijk hypotheek naar uw wens. Vraag hier gratis en vrijblijvend advies en of meerdere offerte’s aan!

Hypotheek vergelijken

FX.nl is een financiële vergelijkingssite die al sinds 1997 bestaat. Onder andere actuele hypotheekrentes kunnen worden vergeleken. Consumenten kunnen in één oogopslag zien waar ze de laagste rente krijgen. Bij deze banken kunnen ze via FX.nl direct hypotheekoffertes opvragen. Ze hoeven slechts één keer hun gegevens in te vullen, en ontvangen daarna van álle banken die ze aangevinkt hebben een offerte. (Let op! Geld lenen kost geld.)

De execution only hypotheek

execution only hypotheek

Executiononlyhypotheek

Executiononlyhypotheek.com is de website voor hypotheken ZONDER advies en ZONDER provisie. Alle hypotheekvormen kunnen worden gesloten voor € 795,- De klant betaalt pas als deze bij de notaris zit of is geweest. Alle berekeningen en telefonisch contact zijn GRATIS.
Doordat er géén advies wordt gegeven en géén provisie in het product zit verwerkt, kiezen steeds meer mensen voor de execution only hypotheek. (Let op! Geld lenen kost geld.)

Goedkope hypotheek

Goedkoopste hypotheek

Goedkopehypotheek

Een hypotheek met de laagste rente en beste voorwaarden? Goedkopehypotheek.nl vergelijkt meer dan 600 hypotheken! Ontvang eenmalig per e-mail uitgebreide hypotheekinformatie met de scherpste hypotheekrentes van Nederland. De beste voorwaarden en goedkoopste hypotheek voor starters! (Let op! Geld lenen kost geld.)

Hypotheek oversluiten

Hypotheek goedkoper

Hypotheek oversluiten

Op Hypotheekoversluiten.com vraagt de consument waardevolle informatie aan omtrent het oversluiten van zijn of haar hypotheek. Aansluitend vindt een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek plaats waarin bepaald wordt wat de consument zou kunnen besparen bij het naar een andere hypotheekverstrekker oversluiten van zijn of haar hypotheek. Met een team van 20 hypotheekadviseurs behoort zij tot de grotere hypotheekkantoren op de markt. Goedkopehypotheek.nl groeit hard, terwijl veel concurrenten moeten inkrimpen of zelfs failliet gaan. Goedkopehypotheek.nl is een zeer efficient georganiseerd hypotheekkantoor en beschikt over veel kennis van software en (online) marketing. De combinatie van deze kennis met veel inhoudelijke kennis van hypotheken is enorm succesvol gebleken. (Let op! Geld lenen kost geld.)

Creditcard aanvragen

Vergelijk Nou.nl is gecertificeerd lid van WebwinkelKeur; het kwaliteitskeurmerk voor webwinkels en consumenten – online kopen bij betrouwbare webwinkels. 

WebwinkelKeur Webwinkel Keurmerk